Taivaanjumala Num ja poika


Luonnoksia Kalevalan hahmoista


Bergelmer


Kalvopiirrosluonnos - Odin ja Thor

Taruja Pohjolan jumalista

Taruja Pohjolan jumalista on yhteispohjoismainen tuotanto, joka perustuu Pohjoismaiden mytologioihin. Käsikirjoituksen on tehnyt ruotsalainen Maj Samzelius ja tuotannosta muilta osin vastasi Atelje’ Seppo Putkisen väki.
Neljä ensimmäistä osaa kertoo suomensukuisten kansojen jumaltaruista, Taivaanjumala Num:sta ja tämän pojasta Karhusta, jonka hän laskee hopeista ketjua pitkin maahan, ihmispoika Sjaatysta sekä siitä kuinka ihmiset ja jumalat olivat läheisessä yhteydessä toisiinsa. Seuraavat kolme osaa on omistettu Kalevalaisille sankareille; Väinämöiselle, Ilmariselle, Joukahaiselle ja Louhelle. Viimeisissä osissa keskitytään skandinaavisten Aasajumalten maailmaan ja niissä seikkailevat Odin, Thor, Loke, Siv, Feya ja lukuisa joukko muita jumalia.

Taruja Pohjolan jumalista oli yksi Ateljeen suurimmista tuotannoista ja työllisti toistakymmentä henkeä. Tuotantoon panostettiin paljon ja kalustoa uusittiin. Taruja Pohjolan jumalista oli Ateljeen ensimmäinen tuotanto, jossa siirryttiin osittain tietokone-animaation pariin. Vaikka suuriosa liikkeistä yhä piirrettiin käsin olivat tietokoneet apuna sekä animoinnissa, värittämisessä että taustojen tekemisessä. Tuotanto oli ensimmäinen Ateljeen animaatiotuotanto, jonka originaalit eivät enää olleet 16mm filmiä vaan Betanauhoja.
Tietokoneanimaatio oli 1990-luvulla vasta tulossa ja jos Taruja Pohjolan jumalista sarjaa tarkastelee nykykatsojan näkökulmasta on se aikalailla töksähtelevää ja kökköä. Työryhmä oppi tekniikkaa paremmin projektin edetessä ja tulevaisuuden suunnitelmat olivat valoisat mutta valitettavasti tuotanto jäi viimeiseksi Ateljeen suureksi ponnistukseksi Seppo Putkisen menehdyttyä lento-onnettomuudessa ja laman koetellessa monia pienyrityksiä, Atelje’ Seppo Putkinen mukaan luettuna.

Frej


Louhen tuvassa Fenrer susi

 

| www.mattijamiisu.fi