Tällä ja etusivulla näkemäsi Matti ja Miisu animaatiot on toteutettu tietokoneella hyödyntäen vanhoja paloja.

 

Matti ja Miisu on pala-animaatio, joka on toteutettu vanhalla pala-animaatio tekniikalla. Siinä liikutetaan paperista valmistettuja hahmoja ja kuvataan jokainen siirros talteen, joista yhdistämällä muodostuu liikkeen illuusio.

Matti ja Miisu - Saunassa

Matti ja Miisu – Eilen, Tänään ja Huomenna

Matti ja Miisu on yksi Atelje Seppo Putkisen tunnetuimmista tuotannoista. Ensimmäiset Matti ja Miisu pala-animaatiot on tehty jo 60-luvun alussa ja esitetty televisiossa vuonna 1970. Vielä 2000-luvullakin ne ovat yhä säilyttäneet suosionsa ja keränneet katsojia niin televisiossa kuin YouTubessakin. Noin viiden minuutin mittaisia Matti ja Miisu -elokuvia on valmistunut lähes kolmekymmentä kappaletta. Matin ja Miisun maailmaan, jossa Matti pikkupojan logiikalla tutustuu tavallisiin asioihin saaden niistä aikaiseksi leikin tai seikkailun, on tutustunut sukupolvi jos toinenkin. Matti ja Miisu Saunassa, Kultaa huuhtomassa, Juhannuksena ja Puhelin, muutamia mainitaksemme.

Matin ja Miisun alkuperäishahmot on suunnitellut Seppo Putkinen ja Miisu kissa on ihan oikeasti ollut olemassa. Matin ja Miisun kanssa seikkailivat myös Matin kaveri Ville ja tämän koira Turre. Ville ja Turre olivat Eija Petterbergin käsialaa.

Animoidun Miisun esikuva on ollut kilpikonnakuvioinen maatiaiskissa. Kummatkin kissat, sekä esikuva, että animoitu olivat niin sanottua kunnalliskissarotua, eli ne olivat kunnalliskodissa eläneiden kissojen jälkeläisiä. Kilpikonnakuvioinen Miisu kissa eli onnellisen elämän Ateljeen ympäristössä, kesäisin kanervikossa vaaniskellen tai sammalikossa loikoillen ja talvipakkasilla köllötellen lempisohvallaan, joka oli myös animaation isän Sepon lempi päivänokospaikka. Samaisella sohvalla Miisu myös nukkui pois korkeassa 23 vuoden iässä vuonna 1987.

Monet muistavat myös vihelletyn tunnusmusiikin, joka on Roger Whittagerin, Where the Rainbow Ends. Sama tunnusmusiikki soi Mateissa ja Miisuissa aina vuoteen 1987 asti, jonka jälkeen valmistuneissa viimeisissä jaksoissa kuultiin uusi Juhani Sallisen säveltämä musiikki. Uusi tunnusmusiikki ei saavuttanut Matti ja Miisu fanien keskuudessa aivan samanlaista suosiota kuin Whittagerin tarttuva melodia. Viimeiset Matit ja Miisut tehtiin vuonna 1988.

Haluaisitko sinä vielä nähdä Matin ja Miisun seikkailevan, vaikkapa omassa elokuvassaan? Tähän alle voit ehdottaa ideoita ja kertoa mielipiteesi.

Nimesi:

Sähköpostisi:

Viestisi:

Lähettämällä tämän viestin suostun siihen, että ehdotustani voidaan käyttää Matti ja Miisu elokuvassa.

| www.mattijamiisu.fi