Pihlaja - ota kiinni Hiien hirvi, tiuku turkki turvaksesi

 

Metsänväen lahjat Helmenpyytäjät

 

Suolla lepattava liekki

 

Mies metsänkävijä Talo koivikon takana

 

Lumi lakaisee tienoon

 

Pitämyspuu Tuli ahne isäntä

Karjalaisia kertomuksia

Karjalaisia kertomuksia on Karjalaiseen kansanperinteeseen pohjautuva animaatiosarja. Se on totteutettu perinteisenä piirrosanomaationa selluloidikalvolle ja kuvattu 16 mm filmille. Karjalaisia Kertomuksia kertoo luonnonvoimista ja luonnonantimista sekä ihmisistä ja haltioista, jotka auttoivat ja suojelivat ihmisiä jos niitä kohdeltiin hyvin. Siinä käsitellään elämää luonnonvoimien keskellä ja niitä kunnioittaen. Karjalaisista kertomuksista on julkaistu myös kolme kirjasta, jotka sisältävät samat tarinat kuin animaatiot ja kuvituksia niistä. Kirjojen osat ovat Haltiat, Lunnonantimet ja Luonnonvoimat.

 


Metsänväen lahjat
”Tässä kesäinen tuoksu, kastehelmet kaulallesi, metsän hohto hiuksillesi.”

 

 

Helmenpyytäjät
”Lie Metsän emäntä sittenkin vuodattanut pihkaisia kyyneleitä tämän joen rannalla, ei muuten tuollaista helmeä synny.”

 

 

Suolla lepattava liekki
Usvaharsot leijailivat ja pyrkivät kulkijalle seuralaiseksi. Suon väki oli tullut hetteisestä kodostaan. ”Tänne, tule tänne”, ne tuntuivat kuiskivan.

 

 

Mies metsänkävijä
Miehen lähtiessä metsälle, nauroi harakka entistä ivallisemmin. Silloin miehen mieleen tuli, että harakka varoitti metsän riistaa ja karkotti ne kauas pyyntipaikoilta.

 

 

Talo koivikon takana
Metsähaltia käyskenteli pihapiirissä ja kutsui väkeä luokseen.

 

 

Lumi lakaisee tienoon
Talvinen hämäryys laskeutui tienoon ylle ja pienet vaeltajat olivat kadottaneet kotinsa hyiseen pimeyteen. Kotona ihmeteltiin lasten viipymistä.

 

 

Pitämyspuu
Talonväelle tuli mieleen, että Pitämyspuu oli unohdettu, olikohan haltia muuttanut pois suuttuneena huonoon kohteluun ja aiheuttanut onnettomuudet.

 

 

Tuli ahne isäntä
Tulisijan kaukaisimmassa nurkassa loikoi outo olio.

| www.mattijamiisu.fi