Eilen - Ateljé Seppo Putkinen & Kni

Ateljé Seppo Putkinen & Kni oli Pohjois-Karjalassa 1960-luvulta 1994 asti toiminut animaatio studio, joka on tuottanut lapsille ja nuorille useita kymmeniä animaatioita, animaatio sarjojen ja elokuvien muodossa, sekä yhden pitkän näytelmäelokuvan. Monet Ateljeen animaatioista ammentavat tarinansa karjalaisesta kulttuurista ja suomalaisesta kansanperinteestä. Ateljee Seppo Putkisen tuotanto on laaja- ja kattava leikkaus satujen ja tarinoiden maailmasta usean vuosikymmenen ajalta. Matkan varrelle mahtuu niin pala-animaatiota, piirrosanimaatiota kuin tietokone-animaatiotakin ja parhaimpina vuosina maalia sudittiin litroittain, jopa 200 kg:n kalvokasalle.

Suuri osa Ateljeen tuotannoista tehtiin yhteistyössä Yleisradion lasten ja nuorten toimituksen Heikki Aarvan kanssa. Yleisradion kautta Ateljeen animaatiot kiersivät aikoinaan tv-katseluissa ympäri maailman, Cannesista Moskovaan ja Milanosta Reykjavikkiin, niinpä monessa kolkassa maailmaa on nähty Pohjois-Karjalan korvessa tehtyjä piirroselokuvia.

Ateljeen perustaja ja omistaja oli Seppo Putkinen. Seppo Putkinen, syntyi Viipurissa 1933, kolmilapsisen perheen kuopuksena. Hän opiskeli, sekä Ateneumissa, että Vapaassa Taidekoulussa Helsingissä ja toimi kuvataiteilijana ennen animaatio- ja elokuva-uraansa. Hän toimi myös kuvaamataidon ja veiston opettajana Liperin yhteiskoulussa.

Ajan saatossa Ateljee muodostui pitkälti perheyritykseksi, jossa työskenteli Eija Petterberg animaattorina, ohjaana ja käsikirjoittajana miehensä Seppo Putkisen rinnalla. Ateljeessa työskenteli myös Eijan sisko, animaattori Irke Petterberg, yhdessä miehensä Kari Laurilan kanssa ja myöhemmin Taruja Pohjolan Jumalista tuotannon aikana myös sisarukset Ritva Petterberg, miehensä Petri Kokkosen kanssa, sekä Teija Petterberg-Möntti, ydintyöryhmään kuului myös animaattori Timo Kokkonen.

Kesällä 1990 taitolentoa harrastava Seppo Putkinen kuoli lento-onnettomuudessa Iisalmessa, Ateljeella oli juuri tuolloin menossa siihen asti suurin tuotantonsa Taruja Pohjolan Jumalista ja miehensä kuollessa Eija Petterberg otti vastatakseen suurimman osan myös miehensä töistä ja yhdessä Ateljeen väki vei tuotannon loppuun asti sovitussa aikataulussa. Pian tuotannon valmistuttua Suomi ajautui lamaan ja tilausten vähetessä myös Ateljee lopetti toimintansa. Kansanperinteitä ja satuja kunnioittaen Ateljee saateltiin hautaan kunnon peijaisissa ystäviksi ja perheeksi muodostuneiden ihmisten kesken. Viimeiseksi Ateljeen tuottamaksi animaatioksi jäi tv-sarjan pilotti Pikku Merihevonen.

| www.mattijamiisu.fi